AXA oznámila akvizíciu maďarskej banky ELLA

Spoločnosť AXA Holdings Belgicko SA oznámila, že sa dohodla so spoločnosťou ELLA Holdings Ltd. a jej hlavným akcionárom Royalton Capital Investors na kúpe 100% podielu v maďarskej maloobchodnej banke ELLA a jej pobočkách. Táto akvizícia má posilniť stratégiu Divízie AXA pre severnú a východnú Európu rozšíriť svoju ponuku produktov finančného zabezpečenia prostredníctvom integrácie bankových služieb pre drobnú klientelu.

„Akvizíciou mladej a dynamickej banky ELLA urýchlime náš rast na veľmi sľubnom maďarskom trhu,“ povedal Alfred Bouckaert, riaditeľ AXA pre severnú a východnú Európu, „Sme presvedčení, že služby retailového bankovníctva sú strategickým prínosom pre našu ponuku Finančného zabezpečenia. Naším zámerom je naplno využiť know-how AXA Bank Belgicko na postupný rozvoj týchto služieb v celom severo a východoeurópskom regióne.“

Banka ELLA, ktorá sa pôvodne zameriavala na on-line bankovníctvo, je dnes najrýchlejšie sa rozvíjajúcou bankou v Maďarsku a šiestym najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov na miestnom trhu. Na konci roku 2006 mala okolo 68 000 klientov a jej celkové aktíva dosahovali výšku 375 miliónov Eur. Banka ELLA zamestnáva 340 ľudí. Popri ponuke vkladov formou elektronického bankovníctva, má banka vybudovanú sieť nezávislých maklérov predávajúcich hypotekárne úvery.

Cieľom tejto transakcie je rozvinúť aktivity AXA v Maďarsku a tým vyhovieť požiadavkám maďarských klientov rozšírením už existujúcej ponuky poistných produktov o bankové služby pre drobnú klientelu.

Spojenie obchodných činností AXA Hungary, piatej najväčšej spoločnosti na trhu penzijného poistenia s bankou ELLA naviaže na úspešný model spoločnosti AXA v Belgicku.

Ukončenie tejto operácie je predmetom vydania potrebného súhlasu regulačných orgánov.