ČNB ukončila intervencie - Komentár

Česká národná banka po viac ako troch rokoch opustila režim kurzového záväzku. V rámci neho od novembra 2013 pomocou devízových intervencií udržiavala kurz českej meny na úrovni 27Kč/EUR a slabší. O konci režimu banková rada ČNB rozhodla na mimoriadnom menovo-politickom zasadaní vo štvrtok 6. 4. 2017, po ktorom guvernér Jiří Rusnok oznámil, že centrálni bankári sa rozhodli s okamžitou platnosťou prestať brániť hranicu 27 Kč/EUR.

Koruna po pár desiatkach minút vyššej volatility na obe strany začala postupne posilňovať a prvý obchodný deň po ukončení režimu zakončila na úrovni 26,63 Kč/EUR, oslabila tak o 1,54 %. Nejde teda o prehnane dramatické posilnenie. Obávaný „švajčiarsky scenár“ tak zďaleka nenastal. Ďalší vývoj kurzu je však veľmi neistý. Hráči, ktorí v posledných mesiacoch vo veľkých objemoch špekulatívne skupovali české aktíva, svoje zisky zatiaľ vyberať nezačali. V momente, kedy sa tak rozhodnú urobiť, narazia na relatívnu plytkosť trhu a koruna by mohla opätovne oslabiť. Prirodzený ročný dopyt po korunách totiž dosahuje len zhruba pätinu odhadovaného objemu špekulatívnych pozícií. Ďalšou stranou potenciálne vstupujúcej do hry, je ČNB, ktorá môže limitovať ako ďalšie posilňovanie meny, taktiež z druhej strany jej nadmerné oslabovanie.

Autor:

Tím Asset Managementu
AXA investiční společnost a.s.