Čo sa udialo v roku 2017? - Komentár

Na začiatku nového roku 2018 je nepochybne užitočné ohliadnuť sa za predchádzajúcim rokom a pripomenúť si, aké udalosti formovali to, s čím si budeme v budúcnosti rok 2017spájať. Vzhľadom na to, že sa toho v predchádzajúcom roku rozhodne nestalo málo, pripravili sme krátky prehľad, v rámci ktorého je pri každom mesiaci v skratke opísaná z globálneho hľadiska tá najdôležitejšia, či najzaujímavejšia udalosť, ktorá mala zároveň dopad na finančné trhy.

Január

V januári okrem nástupu Donalda Trumpa do funkcie amerického prezidenta ovplyvňovala trhy ešte jedna udalosť. Tou bolo potvrdenie skupiny VW, že na ukončenie kauzy spojenej s úpravami vozidiel s cieľom umelo zlepšiť výsledky ich emisných testov, známej ako „dieselgate“, vynaloží 4,3 mld. USD. Už aj tak veľmi vysoká suma bledne v porovnaní s celkovým účtom za odškodnenie a spätné odkupy najmä v USA, ktorý činí 20 mld. USD. Vďaka tomu sa z danej kauzy stal historicky najdrahší škandál v automobilovom priemysle. Pre porovnanie ide osumu, ktorá zodpovedá viac než polovici výdavkov českého štátneho rozpočtu za rok 2017. Aj napriek všetkým problémom koncern predal viac ako 10 miliónov vozidiel, čím sa stal medzi automobilkami svetovou jednotkou.

Február

Grécko potrebuje pre svoj chod už tretí záchranný balíček, tentokrát v hodnote 86 miliárd EUR. Kľúčová inštitúcia, ktorou je Medzinárodný menový fond (IMF), však hodnotí výšku gréckeho dlhu ako neudržateľnú a svoje pripojenie k pomoci Grécku podmieňuje znížením jeho zadlženia. Väčšina ostatných európskych štátov sa zároveň snaží, s ohľadom na blížiace sa voľby, do danej záležitosti príliš nemiešať.

Marec

Britský vládny kabinet v reakcii na predchádzajúce referendum o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie aktivoval článok 50 Lisabonskej zmluvy. Zároveň došlo k odštartovaniu dvojročného vyjednávacieho maratónu, ktorého cieľom je formalizovať nie len samotný odchod, ale aj podobou budúcich vzájomných vzťahov.

Apríl

Apríl ovplyvňovali najmä správy týkajúce sa francúzskych volieb. Tie však boli sledované ešte ostrejšie ako obvykle, pretože do druhého kola postúpili Emmanuel Macron (stred) a Marine Le Penová (krajná pravica). Výsledok mal naznačiť, či sa Francúzi prikláňajú k vyššej európskej integrácii, a či sa, naopak, prejavia protieurópske nálady. Francúzske trhy reagovali pozitívne na priebežné vedenie centristického kandidáta, keď index CAC 40 uzatvoril na najvyššej úrovni za posledných 9 rokov. Na Macronovo víťazstvo zareagovali francúzske finančné tituly rastom, medzi nimi si AXA polepšila o 8 %.

Máj

Subjekty z viac ako 150 krajín boli ovplyvnené kybernetickým útokom, ktorý bol spôsobený ransomwarom známym ako WannaCry. Po nakazení počítača došlo k zakódovaniu súborov, za ktorých opätovné sprístupnenie bolo po užívateľoch požadované výkupné v bitcoinoch. Napríklad výrobca automobilov Renault bol v dôsledku zavírenia svojich počítačov v niekoľkých svojich závodoch prinútený pozastaviť výrobu. Vo Veľkej Británii muselo v časti nemocníc prísť k odloženiu naplánovaných operácií. Toto napadnutie tak bolo doposiaľ najrozsiahlejším útokom svojho druhu. Výška napáchaných škôd nie je doteraz plne známa.

Jún

V júni muselo Taliansko siahnuť hlboko do svojho pomyselného vrecka, aby zachránilo krachujúce banky Popolare di Vicenza a Veneto Bance. Tamojší štát na ich nevyhnutné „ozdravenie“ vynaložil 4,7 miliardy, v dôsledku čoho mohli byť oba ústavy prevzaté bankou Intesa Sanpaolo. Konečný účet za štátne garancie však môže narásť až do výšky 17 mld.. Brusel tak túto operáciu schválil najmä preto, že daný krok bude hradený z talianskych, a nie z európskych verejných prostriedkov. Za túto vysokú čiastku však došlo k upokojeniu diania na trhoch, na ktorých sa v súvislosti s problémami talianskych bánk doposiaľ šírila nervozita.

Júl

Grécko sa po trojročnej pauze opäť objavilo na dlhopisových trhoch, keď sa rozhodlo vydať päťročný vládny dlhopis. Tento krok je možné vnímať skôr ako testovanie vôd dlhopisového trhu než ako snahu zaistiť si finančné prostriedky. Tých má Grécko až do júla roku 2018 dostatok vďaka podpore zo strany Európy a IMF. Po ukončení tohoto programu však bude Grécko pravdepodobne musieť ísť s kožou na trh. Otázkou je, či tento krok bez ďalšej pomoci veriteľov ustojí.

August

V auguste zasiahol hurikán Harvey štát Texas, ktorý generuje 9 % amerického HDP a zároveň predstavuje hlavného producenta ropných produktov, akýmje napríklad benzín. Časť rafinérií spolu s elektrárňami v okolí mesta Houston bolo nútených prerušiť výrobu v dôsledku spôsobených záplavami. Spoločnosť Exxon Mobil naviac nahlásila, že v dvoch svojich závodoch zaznamenala únik nebezpečných látok. Správy o problémoch teraz neputovali z kapitánskeho modulu Apolla 13 do Houstonu, ale z Houstonu do celého sveta.

September

Vedľa amerických technologických titulov Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google, prezývaných FAANGtastics, si začali zraky verejnosti častejšie všímať iné skupiny akcií. Tou sú ázijskí TATS, teda Tencent, Alibaba, TSMC a Samsung, ktorých akcie zažili v tomto roku rozprávkový rast. Najlepší výsledok dosiahli akcie Alibaby, ktoré vystrelili o 104 %. Len tieto štyri tituly sú zodpovedné za tretinu výkonu indexu MSCI Asia ex Japan. Spomínané FAANG vytvorili „len“ pätinu výkonu popredného akciového indexu S&P500. No, zrejme „slušný oddiel“.

Október

V októbri trhy s napätím očakávali tlačovú konferenciu prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho. Oživenie európskeho hospodárstva je totiž nepochybne dobrou správou, centrálnym bankárom vo Frankfurte však robí vrásky na čele stále utlmená inflácia. Po zasadnutí ECB tak Draghi predostrel toľko očakávaný budúci vývoj programu nákupu aktív, prostredníctvom ktorých sa ECB snaží infláciu podporiť. Kvantitatívne uvoľňovanie bude podľa vyjadrenia prebiehať aj naďalej, od januára roku 2018 bude mesačný objem nakupovaných aktív znížený z doterajších 60 miliárd EUR na polovicu. Zároveň však budú nákupy prebiehať minimálne do septembra tohto roku.

November

Mandát doterajšej šéfky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenové nebude obnovný o ďalšie obdobie. Doposiaľ bolo zvykom, že nový obyvateľ Bieleho domu obnoví mandát šéfa Fedu, ktorého do tejto funkcie menoval predchádzajúci prezident Spojených štátov. Donald Trump však na začiatku novembra túto tradíciu porušil, keď do čela Fedu vymenoval Jeroma Powella. Aj z tohoto kroku je zrejmé, že súčasný americký prezident sa tradíciami príliš neriadi.

December

A podobne ako začína, tak náš prehľad aj končí Donaldom Trumpom. Ten na samotnom konci roku pripojil svoj podpis pod očakávanú daňovú reformu. Tento balík reforiem obsahuje okrem iného zníženie sadzby korporátnej dane z doterajších 35 % na 21 % s cieľom podporiť americké hospodárstvo. Wall Street na najväčšie zníženie daní od pôsobenia Ronalda Reagana reagoval pozitívne. Ani táto právna norma však nezostáva bez kontroverzií. Podľa kritikov totiž reforma prinesie pozitíva najmä bohatšej časti obyvateľov a zároveň bude viesť k výraznému zvýšeniu už aj tak pomerne vysokého verejného dlhu USA.

Vaša AXA