Čo sa udialo v roku 2018? - Komentár

Január v roku 2018 začal pozitívne, keď akciové trhy rozširovali svoje zisky z predchádzajúceho roku. Tento trend nevydržal príliš dlho, väčšina trhov skončila v mínuse a niektoré zaznamenali v priebehu roku prudké prepady. Obzvlášť tvrdo bol zasiahnutý technologický sektor, ktorý dovtedy ťahal akciové trhy smerom nahor. Napríklad akcie Facebooku odpísali 35 % potom, čo sa spoločnosť zaplietla do škandálu týkajúceho sa fake news a ochrany súkromia. Apple sa na krátko stal prvou spoločnosťou, ktorej trhová kapitalizácia presiahla bilión dolárov, len, aby sa následne jej akcie prepadli o 20 %.

Čo však bolo príčinou tohto turbulentného vývoja na trhoch? Z časti išlo o reakciu na prízrak globálnej obchodnej vojny, politickej nestability (vrátane brexitu) a volatilnými cenami ropy. Svoju úlohu však zohral aj strach z rastúcich úrokových sadzieb, silného doláru a nadmerného dlhu, najmä toho talianskeho.

Americkému akciovému indexu S&P500 sa podarilo medzi prvým januárovým a posledným novembrovým dňom dosiahnuť zisk vo výške 3,4 %. Európe a Ázii sa darilo výrazne horšie. Nemecký DAX 30 sa prepadol o 12,9 %, belgický BEL 20 o 12,3 % a taliansky FTSE MIB odpísal 12,2 %. Francúzsky CAC 40 zaznamenal o niečo miernejší pokles, keď vykázal stratu 5,8 %, zatiaľ čo španielsky IBEX a FTSE 100 z Veľkej Británie poklesli o 9,6 %, respektíve 9,2 %. V Ázii sa japonský TOPIX prepadol o 8,3 % a index MSCI China utrpel pokles v hodnote 15,2 %.

Obzrime sa späť za niektorými dôležitými udalosťami z roku 2018 a dúfajme, že rok 2019 bude o niečo pokojnejší.

Január

Pozitívny sentiment neprevládal len na trhoch. Údaje ukázali, že ekonomika eurozóny rástla v roku 2017 o 2,5 %, čo predstavuje najlepší výsledok za poslednú dekádu. Európska centrálna banka (ECB) krátko predtým zlepšila svoj odhad tempa rastu pre rok 2018 z pôvodných 1,8 % na 2,3 %. Aj podľa Medzinárodného menového fondu sa výhľad pre globálne hospodárstvo zlepšil, v dôsledku čoho organizácia zvýšila svoju prognózu pre tento a nasledujúci rok na 3,9 %.

Február

Index VIX sa náhle znovu dostal do centra pozornosti. Známy tiež ako „ukazovateľ strachu na Wall Street“, meria očakávanú volatilitu amerických akcií v nasledujúcich tridsiatich dňoch. V priebehu 5. februára index VIX vystrelil na alarmujúcu hodnotu 37, čo predstavovalo najvyšší jednodenný nárast v priebehu histórie meraní. Zachvátila trhy panika? Nie na dlho, index sa do konca roku usadil na už bežnejšej úrovni 20 bodov. Nie však všetko musí byť tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Objavili sa správy, že whistler-blower upozornil na údajnú nelegálnu manipuláciu s indexom.

Marec

Medzi Spojenými štátmi a Čínou bola vyhlásená obchodná vojna. Prvú salvu vypálil Donald Trump, keď oznámil opatrenie proti technologickým produktom, ktoré hrajú významnú rolu v slávnom pláne „Made in China 2025“. Trump vyhlásil, že Peking „porušuje vlastnícke práva duševného vlastníctva amerických spoločností“ a podal na Peking sťažnosť na Svetovej obchodnej organizácii. Čína reagovala hrozbou uvalenia cla medzi 15 % a 20 % na stovky amerických produktov (vrátame automobilov a sójových bôbov). Táto napätá atmosféra spôsobila prepad ako ázijských, tak amerických akciových trhov.

Apríl

Cena ropy nakrátko presiahla hranicu 75 dolárov za barel, čo predstavuje oproti predchádzajúcemu letu viac ako 50 % nárast. Čo spôsobilo takýto výrazný skok? Zásadnou zmenou bol nárast obáv spojených s dodávkami tejto suroviny. Prezident Trump sa rozhodol vyradiť z ropného trhu Irán, ktorý predstavuje jedného z popredných svetových producentov ropy. Znížená ponuka vyhnala cenu nahor. To predstavovalo významný tlak na rast inflácie, čo vyvolalo nervozitu na globálnych dlhopisových trhoch.

Máj

Hospodársky rast Indie zaznamenal v rámci prvého štvrťroku roku 2018 rast o 7,7 %. India sa opäť stala najrýchlejšie rastúcou ekonomikou, keď čo do veľkosti predbehla Veľkú Britániu a umiestila sa na piatom mieste. Táto cesta však nemusí byť tak hladká, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Úrokové sadzby po prvýkrát po štyroch rokoch vzrástli. Expandujúca ekonomika nasáva čím ďalej viac ropy, jej cena v priebehu tohto roka vzrástla o takmer 20 %. To môže znamenať, že na dvere začne čoskoro klopať zrýchľujúca sa inflácia.

Jún

Ku koncu roka 2018 ECB ukončila svoj program nákupu dlhopisov. Tieto nákupy začali v roku 2015 a do ekonomiky eurozóny bolo prostredníctvom nich napumpovaných 2,4 bilióna eur. Toto uťahovanie opaskov bolo však vyvážené tým, že ECB naďalej ponechala úrokové sadzby na rekordne nízkych úrovniach a naznačila, že tak zrejme zostanú až do konca leta roku 2019.

Júl

Britská premiérka Theresa Mayová zhromaždila ministrov na svojej vidieckej rezidencii v Chequers, aby im prestavila svoj návrh brexitu. Cieľom plánu bolo zaistiť hladký priebeh obchodu medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou. Nebol však spomenutý žiadny plán týkajúci sa služieb, ktoré tvoria až 80 % britskej ekonomiky. Problém nastal pri spomínaných spoločných pravidlách, ktoré podporovatelia brexitu interpretujú ako zotrvanie v rámci jednotného trhu EÚ. Reakcia bola vlažná a dvaja z ministrov podali rezignáciu.

August

Dobré správy pre výkonného riaditeľa spoločnosti Apple Tima Cooka, ktorý získal akciové opcie v hodnote 120 miliónov dolárov potom, čo sa technologický gigant stal prvou spoločnosťou, ktorej hodnota presiahla bilión dolárov. Apple tak v dosiahnutí tejto méty predstihol svojich rivalov ako je Amazon, Microsoft a Google, a to dvadsať rokov potom, čo sa Steve Jobs vrátil do spoločnosti, ktorú založil, a zachránil ju pred bankrotom. Nedarilo sa naopak spoločnosti Facebook, ktorá stratila 20 % zo svojej hodnoty, keď oznámila, že škandál týkajúci sa „fake news“ môže negatívne ovplyvniť budúci rast jej tržieb.

September

Celosvetová hodnota fúzií a akvizícii prekonala za prvých 9 mesiacov roku 2018 sumu 3,3 bilióna dolárov. Tento rekord bol dosiahnutý kvôli rastu cien akcií a nízkym nákladom na financovanie týchto transakcií, čo spoločnosti využívajú. Hýbateľom veľkej časti obchodov je aj rýchlo prebiehajúca zmena technológií. Hlavnú pozornosť si vyslúžilo niekoľko takzvaných „mega obchodov“, ktorých hodnota presahuje 5 miliárd USD. Jedným z nich je napríklad akvizícia spoločnosti Comcast, ktorá kúpila spoločnosť Sky, keď svojou ponuku vo výške 40 miliárd USD preplatila ďalšieho záujemcu, ktorým bol 21st Century Fox.

Október

Obzvlášť nemilosrdný bol október pre akcie technologických spoločností. Tvrdo bol zasiahnutý napríklad Amazon. Akcie firiem, ktorých trhová kapitalizácia ešte na začiatku októbra prelomila hranicu bilióna dolárov, zažili 20 % prepad. Investori, ktorí vsádzali proti FAANG akciám (Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google), údajne zarobili cez 5 miliárd dolárov. Pre čínskych technologických šampiónov BAT (Baidu, Alibaba Group a Tencent) však situácia nebola lepšia, keď sa akcie tejto skupiny prepadli v priebehu októbra o 15,5 %.

November

Vo chvíli, kedy z klesajúcich cien ropy mnohým odľahlo, užívatelia francúzskych ciest boli konfrontovaní s vlastnými lokálnymi problémami. Prezident Macron plánoval januárové zvýšenie daňovej záťaže palív s cieľom zvýšiť cenu nafty na úroveň benzínu. Takto získané daňové príjmy mali pokryť náklady na investície do zelenej energie. V reflexných demonštrantoch, organizovaných prostredníctvom sociálnych sietí, však tento ťah umocnil odpor k Macronovej reformnej politike.

December

Ministerská predsedníčka Veľkej Británie Theresa Mayová odložila plánované hlasovanie týkajúce sa dohody o vystúpení Británie z EÚ na budúci rok, a to kvôli jej hroziacemu zamietnutiu výraznou väčšinou parlamentu. Zároveň musela Mayová v priebehu prekvapivého vývoja odvrátiť snahu vyjadriť nedôveru jej vedeniu deň pred plánovanou schôdzkou s poprednými predstaviteľmi EÚ, ktorej cieľom bolo zaistiť „zlepšenie podmienok“ dohody. Medzitým sa neúprosne približuje „deň D“ naplánovaný na marec roku 2019 a naprieč Európskou úniou sa zrýchľujú prípravy na brexit bez dohody.

Vaša AXA