ECB: Smer zostáva, tempo sa však spomalí - Komentár

Zasadnutie rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré prebehlo vo štvrtok 26. 10. 2017, neprinieslo žiadnu zmenu týkajúcu sa kľúčových úrokových sadzieb, ako sa očakávalo. Aj napriek tomu však zo strany trhov išlo o jednu z najsledovanejších tohtoročných udalostí. Príčinou tohoto záujmu bolo očakávanie, že v priebehu nasledujúcej tlačovej konferencie prezident ECB Mario Draghi priblíži ďalší vývoj programu nákupov aktív (APP). Prostredníctvom toho vykonáva ECB kvantitatívne uvoľňovanie (QE) s cieľom podporiť hospodárstvo a rast cien v eurozóne.

Hoci ekonomika krajín platiacich eurom zažíva oživenie, spotrebiteľská inflácia sa naďalej pohybuje pod stanoveným dvojpercentným cieľom. Ak chce ECB dosiahnuť inflačný cieľ bez spomalenia rastúceho hospodárstva, musí konať veľmi rozvážne.

Z toho dôvodu bolo oznámené predĺženie APP minimálne do konca septembra roku 2018, pri súčasnom znížení objemu pravidelných nákupov od januára na polovicu (30 mld. EUR/mesiac). Centrálni bankári si naviac ponechali pootvorené zadné vrátka, keď oznámili, že pri zhoršení ekonomického výhľadu môžu objem nakupovaných aktív opäť navýšiť. Prípadné ďalšie zvyšovanie či predlžovanie nákupov by však už mohlo naraziť na prekážku, že na trhu nebude čo nakupovať.

ECB naviac podľa vyhlásení neposunie svoje sadzby vyššie pred ukončením predĺženého APP. Eurozóna sa tak vyšších sadzieb dočká najskôr v septembri nasledujúceho roka.

Autor:
Tím Asset Managementu
AXA investiční společnost a.s.