Indická hotovostná kríza - Komentár

Druhá najľudnatejšia krajina sveta bola jedným vyhlásením ministerského predsedu uvrhnutá do chaosu, aký si vie našinec len ťažko predstaviť. Indická vláda premiéra Módího, ktorá operuje najsilnejším mandátom za posledných niekoľko dekád, sa v rámci boja proti daňovým únikom odhodlala k veľmi razantnému kroku. Z obehu mali v podstate cez noc zmiznúť 500 a 1000 rupiové bankovky (v prepočte cca 6,85 EUR a 13,71 EUR). Týmto jedným krokom by bolo znehodnotených 86 % hodnoty bankoviek v obehu.

Premiér Módí tento krok ohlásil 8. novembra večer s tým, že od polnoci nebude možné využívať bankovky so spomínanou nominálnou hodnotou v bežnom platobnom styku. Do konca roka majú Indovia možnosť svoju hotovosť uložiť na bankový účet, alebo v maximálnom množstve asi 5000 rupií, zameniť za bankovky inej nominálnej hodnoty. Finančný úrad by tak mal preveriť každého človeka držiaceho viac ako 250 tisíc rupií v hotovosti. Toto vyhlásenie okamžite spôsobilo v uliciach indických miest poriadny zmätok. Zámožnejší obyvatelia sa vybrali nakupovať drahé hodinky a iné cennosti. Časť Indov zo strachu z trestného stíhania začala držané bankovky dokonca ničiť. Vedľa ciest bolo ráno vidieť vrecia naplnené roztrhanými bankovkami. V bankách sa tvorili dlhé rady. Hladký priebeh takejto zmeny v Indii komplikuje veľmi chabé bankové pokrytie. Skoro polovica (zhruba 600 miliónov z 1,3 miliardy) obyvateľov prevažne z dedinských oblastí totiž vôbec nemá bankový účet a 98 % všetkých spotrebiteľských transakcií prebieha v hotovosti. Ďalším problémom je nedostatok bankoviek, pričom tlač potrebných nových bankoviek môže údajne trvať až pol roka. Navyše, v Indii, kde polovicu populácie tvoria farmári, prebieha obdobie sejby. Indický akciový trh na to reagoval k 24. 11. zhruba sedempercentným prepadom, ktorý sa odrazil predovšetkým v hodnote portfólia AXA Selection Emerging Equity, v ktorom indické akcie tvoria podiel zhruba 7,5 %, či pri AXA Small Cap Portfoliu, v ktorom má India podiel 8,6 %. Premiér Módí sľúbil do konca roka problémy vyriešiť. Pokiaľ sa počiatočný zmätok skutočne podarí preklenúť bez väčšej ekonomickej ujmy, z dlhodobého pohľadu môže byť novembrový krok pre transparentnosť tamojšej ekonomiky pozitívny. To by sa následne mohlo prejaviť v opätovnom raste indických akciových titulov.

Autor:
Tím Asset Managementu
AXA investiční společnost a.s.