Komentár k virtuálnym menám - Komentár

Virtuálna mena Ripple zažila v tomto roku pomerne dramatický vývoj. Z hodnôt okolo 0,006 USD na začiatku roka vyskočila v máji na svoje doterajšie maximá nad 0,35 USD (+6000%), aby následne podstatnú časť týchto ziskov znova odpísala. V podvečer 3. augusta sa aktuálne obchodovala za 0,176 USD. Ripple dokázal profitovať z tohtoročného úspechu Bitcoinu. Zásadná správa prišla v priebehu apríla z Japonska, ktoré sa rozhodlo túto virtuálnu menu legalizovať. K Japonsku sa následne začali pridávať aj ďalšie krajiny, ako Rusko a India. Práve tieto rozhodnutia sa stali pre kryptomenu zásadné. Mnohí investori doposiaľ považovali Bitcoin, Ripple i ďalšie virtuálnej meny ako čosi exotické, pričom nikto nemal istotu, či tieto meny v priebehu pár mesiacov neskončia v prepadlisku dejín. Spolu s umožňovaním platobného styku jednotlivými väčšími firmami (alebo dokonca štátmi) však dôveryhodnosť týchto mien aj dopyt po nich viditeľne rastie, čo sa odráža aj na ich cene.

trhovy_podiel_s_ropou_sk.PNG

Napriek tomu je medzi menami Bitcoin a Ripple niekoľko významných rozdielov. Kým Bitcoin sa „ťaží" a je podľa stanoveného algoritmu vopred určené, že jeho celkové množstvo bude maximálne 21 mil. kusov. Oproti tomu tvorcovia Ripple (spoločnosť Ripple) hneď na začiatku vytvorili 100 miliárd tokenov a žiadne nové už nevzniknú. Startup Ripple pritom disponuje cca 61 miliardami tokenov a má tak hodnotu XRP doslova vo svojich rukách. Mnohí investori celkom logicky pociťujú obavy nad oslabovaním Ripple vo chvíľach, kedy firma Ripple v budúcnosti vypustí na trh dodatočné tokeny. Šéf spoločnosti Brad Garlinghouse sa preto rozhodol oznámiť, že do konca tohto roka uloží firma drvivú väčšinu naemitovaných XRP na viazaný účet a rozptýli tým obavy nad dodatočnou ponukou tejto virtuálnej meny.

trhovy_podiel_s_ropou_sk.PNG

Pravá sila Ripplu a napríklad aj meny Ethereum na rozdiel od Bitcoinu môže v budúcnosti ležať najmä v teoretickej použiteľnosti ich protokolov pre finančné inštitúcie (ako clearingový prostriedok). V apríli Ripple získal pre svoju platobnú platformu aj mnohé významné nadnárodné banky, ako je Bank of America, UBS a RBC. Týmto krokom dôveryhodnosť aj cena meny Ripple výrazne posilnila. Hoci je dnešný význam virtuálnych mien vrátane Ripplu stále skôr zanedbateľný, spolu s nezadržateľne rastúcou rolou elektronických transakcií, možno očakávať jeho značné posilňovanie. V dnešnom decentralizovanom a globalizovanom svete internetu s tým už rovnako žiadny štát alebo regulátor nemôže ľahko bojovať, ako ukázal pred nedávnom napr. príbeh online čierneho trhu (Silk Road). Hlavnou otázkou do budúcnosti tak zostáva, akú garanciu budú pri svojich transakciách preferovať internetoví užívatelia. Bude to garancia vyplývajúca z algoritmu / definovaného množstva (Bitcoin, Ripple) alebo radšej garancia štátu, kde centrálna banka emituje menu podľa svojich potrieb?

Jan Kudláček
portfólio manažér skupiny AXA CZ / SK