Postupný návrat k bežnej menovej politike - Komentár

Vzhľadom na pokračujúci hospodársky rast vo väčšine ekonomík môžeme očakávať návrat normálneho režimu centrálnych bánk. Hlavným nástrojom centrálnych bánk je pohyb základnej úrokovej sadzby. V reakcii na hospodársku krízu zrazili hlavné centrálne banky tieto úrokové sadzby na minimum (v mnohých prípadoch dokonca do záporu). Následne začali využívať aj menej tradičné nástroje, medzi ktoré v posledných rokoch patria často skloňované kvantitatívne uvoľňovania („tlač peňazí“).

Klesajúca nezamestnanosť a rastúca inflácia rozviazali ruky aj Americkej centrálnej banke Fed, ktorá z významných centrálnych bánk pristúpila na zvyšovanie úrokových sadzieb ako prvá. Po zvýšení úrokových sadzieb až na dnešnú hodnotu 1 – 1,25 % začala dokonca debata o postupnom odpredávaní nahromadených rezerv v bilancii Fedu („kvantitatívne uťahovanie“).  Trhy netrpezlivo očakávajú, že k určitému obratu dôjde aj v Európskej centrálnej banke (ECB), ktorej politika ovplyvňuje aj sadzby na Slovensku.
Aj v prípade Českej centrálnej banky je prípadné zvýšenie základnej sadzby pomerne aktuálnou témou. ČNB sa totiž môže snažiť bojovať proti zvyšovaniu cien prostredníctvom zvyšovania úrokových sadzieb. Podľa posledného vyjadrenia bankovej rady je možné tento nárast očakávať v treťom štvrťroku tohto roka.

Autor:
Tím Asset Managementu AXA investiční společnost a.s.