Taliani povedali "NIE" ústavným reformám - Komentár

Talianski občania v nedeľu rozhodli a povedali jasné „NIE“ navrhovaným ústavným reformám. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že neprebehne žiadna zmena. Zdanie však klame a taliansku ekonomiku a najmä politickú scénu čaká významný otras.

Taliansko je poslednou krajinou v Európe, ktorá má dve rovnocenné parlamentné komory. To je jeden z dôvodov, prečo legislatívny proces trvá priemerne tri roky. Proreformná vláda premiéra Renziho chcela proces skrátiť obmedzením role Senátu, čím by sa tamojší systém priblížil napríklad tomu českému. A práve o tom sa rozhodovalo v nedeľnom referende. Ako to už v prípade plebiscitov býva, často sa v skutočnosti nehlasuje len o vyhlásenej téme. V Taliansku bola nedeľná voľba opozičnými politikmi prezentovaná taktiež ako možnosť vyjadriť nesúhlas s Renziho vládou a jej „proeurópskym“ smerovaním. Proti reformám hlasovalo 59 % voličov, výsledok bol ešte výraznejší ako napovedali prieskumy. Renzi vzal výsledok referenda ako jasný odkaz pre seba a svoju vládu a ohlásil, že rezignuje. Prezident Sergio Mattarell sa síce pokúsil premiéra prehovoriť, aby vzal rezignáciu späť, ale podľa očakávaní neúspešne. Pre trhy a ďalšie smerovanie Talianska bude teraz dôležité, kto vytvorí novú vládu. Najvhodnejším riešením by bolo pokračovanie súčasnej koalície na čele s novým premiérom. Pravdepodobnejšie sa ale javí variant „úradníckej vlády“, ktorá by mala krajinu doviesť k budúcim voľbám vo februári 2018. V nich sa dá očakávať výrazný úspech Hnutia piatich hviezd vedeného komikom Beppem Grillem, teda strany, ktorá sa prezentuje výrazne protisystémovo. Vzniknutá politická neistota prichádza pre Taliansko v tej najnevhodnejšej dobe a môže ohroziť úspešné riešenie tamojšej bankovej krízy. V plnom prúde je totiž snaha o navyšovanie kapitálu najstaršej banky sveta Monte dei Paschi di Siena (MPS). Tej sa v minulom týždni podarilo dokončiť transformáciu podriadeného dlhu na akciový kapitál. V nasledujúcich týždňoch by ale MPS mala obdržať vysoký preklenovací úver a ďalších niekoľko miliárd eur by rada získala formou emisie nových akcií. Úspešnosť týchto operácií bude teraz v ohrození. Najväčšia talianska banka, Unicredit, by tak v januári rada získala viac ako 10 miliárd eur nového kapitálu. Podobne sú na tom ďalšie hlavné finančné ústavy. Výnos desaťročného štátneho dlhopisu sa síce v pondelok v reakcii na výsledok referenda a ohlásenú rezignáciu zvýšil, čakal sa však výraznejší pohyb. Euro oslabilo voči doláru. Európske akcie dokonca pomerne výrazne rastú, investori zrejme očakávajú reakciu Európskej centrálnej banky v zmysle predĺženia kvantitatívneho uvoľňovania. Dopad na portfólio AXA by zatiaľ nemal byť výrazný. Ako to bude v najbližších týždňoch, bude záležať na novej vláde a dopade na taliansky bankový sektor. V prípade výrazného prehĺbenia jeho problémov bude dopad veľmi negatívny v celoeurópskom kontexte.

Autor:
Tím Asset Managementu AXA investiční společnost a.s.